BASSCOM Retreat и среща с ИКТ общността в Бургас

През изминалата събота в новооткрития международен конгресен център в Бургас се проведе BASSCOM Retreat и среща с ИКТ общността в Бургас. Срещата бе организирана от БАСКОМ съвместно с ИКТ Клъстер – Бургас. В конгресния център компаниите от БАСКОМ се запознаха по-отблизо с ИКТ общността в Бургас и обсъдиха различни възможности за създаване и разширяване на партньорства.

 

Близо 100 мениджъри на компании от БАСКОМ присъстваха на събитието и взеха активно участие в дискусията за състоянието на ИТ-ИКТ индустрията. На събитието присъстваха представители на местната власт, университети, бизнес и неправителствени организации.

 

На срещата беше представена и новата Българска Работодателска Асоциация Иновативни Технологии (БРАИТ) с нейните цели, дейности и инициативи. 

 

Беше представен и проекта BG Industry Map https://bgindustrymap.com/bg  - първият мапинг на българската индустрия, изготвен от Министерство на икономиката и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия в партньорство с Българската работодателска асоциация Иновативни технологии (БРАИТ).

 

Проекти в сферата на образованието и осигуряването на таланти за индустрията представиха:

  • НП „Обучение за ИТ Кариера" - Център Бургас, Професионална гимназия по електротехника и електроника „Константин Фотинов", гр. Бургас
  • Професионална гимназия по компютърно програмиране и иновации, гр. Бургас

 

Петко Георгиев - председател на ИКТ Клъстер – Бургас представи най-новия проект на клъстера - “Югоизточен Дигитален Иновационен Хъб” (https://digihub.bg/bg/), който подкрепя развитието на дигитализацията в югоизточния регион на България. Хъбът помага на компаниите да намерят подходящите експерти, съветници и доставчици на ИТ решения тук или в други европейски страни, които могат да им помогнат да дефинират и успеят с дигиталната си трансформация. Digihub вече е официално признат на национално ниво и е част от паневропейската мрежа от дигитални иновационни хъбове.

 

На годишната среща двете организации обсъдиха още:

  • Предизвикателства пред сектора предвид COVID-кризата;
  • Модернизация и дигитализация на данъчната система - отмяна на Наредба Н-18 и следващи стъпки;
  • "Завръщането" - инициатива към българите в чужбина;
  • Сътрудничество в сферата на образованието и науката.

 

 

Свои кратки фирмени презентации, както и разработки, продукти и услуги представиха следните компании членове на ИКТ Клъстер – Бургас:

Булсорс Консултинг - Стоян Николов

Новател - Герасим Славов

Планикс - Росица Цонева

ДжейСофт - Щилян Папанчев

Проксиад България - Александър Милев, Владимир Симеонов, Алек Балев

Ай Ти Степ - Андрей Николов, Божидар Василев

Иновационни Системи Бургас - Даниела Алексиева

Уи Системс АД - Христо Ковачев

ГенСофт - Борис Бозвелиев

 

По време на срещата беше излъчен видеоклип, създаден от екипи на старт ъп компании, които са работили от морския бряг това лято, като част от инициативата на Община Бургас за изнесени летни офиси. Младежите, правят интересна и доста смела съпоставка между Бургас и Сан Франсиско.

 

На организирана вечеря и парти край морския бряг двете организации отбелязаха заедно 4-тия рожден ден на ИКТ Клъстер Бургас.

 

Всички презентации изнесени и от двете организации могат да ви бъдат предоставени след като попълните формата за заявка за интерес.

партньори